HAJI DR. RAJIEE HADI

HAJI DR. RAJIEE HADI
SERIBU WARNA SERIBU MAKNA

22 Januari 2019

2019 KELUH- KESAH JANUARI

POLITIK? Luar negara sibuk berita Tun M dan rombongannya melawat Eropah (London, Vienna) dengan menghadiri dan menyampaikan ceramah antirasuah antara bangsa. Yang menarik, di Austria beliau bertemu dengan pemimpin No.1 negara tersebut yang berusia 32 tahun usia. Sedangkan beliau sudah pun berusia 93 tahun.

Politik? Dalam negara kini sibuk menghadapi kempen PRK Cameron Higland minggu hadapan. Hampir semua parti berkempen untuk menunjukkan kehebatan dan janji-janjinya. Ada yag datang dengan bas, kereta, motosikal bahkan dengan helikopter. Yang penting, mereka mendakwa semuanya menggunakan duit  saku masing-masing.Kecuali mereka yang pergi atas urusan rasmi yang telah ditetapkan tarikh dapat dielakkan. Masing-masing punya kehendak tidak siapa boleh menukarkannya. Wallahualam.

Ekonomi? Harga petrol turun dan naik sedikit minggu ini.Mudah-mudahan minggu hadapan tidak naik tetapi turun lagi. Namun kerajaan kini ada menetapkan harga turun minimum.Mudah-mudahan harga petrol dapat dikawal dengan baik. Apa yang memeningkan kini ialah harga barangan khususnya harga barangan makanan naik tidak tentu pasal. Yang memualkan ialah harga barangan di restoran-restoran tempatan. Jika dahulu harga secawan teh (susu) 50 sen naik ke 60 sen sudah riuh satu negara. Tetapi sekarang harga secawan teh (susu) dalam masa 3 bulan naik daripada RM1.20 kemudian RM1.50 dan kini RM1.80 rakyat seperti terpukau. Adakah wang saku rakyat telah mengecut untuk bersuara?

Di sana sini kenderaan di jalan raya sering memecut laju. Bukan setakat di lebuh raya bahkan di jalan-jalan kawasan perumahan. Had laju 100kmj sudah menjadi suatu idaman untuk mengejar lampu trafik. Adakah para pemandu sekarang yang rata-ratanya di bawah usia 40-an sudah tergila-gila dengan piawaian kelajuan kereta-kereta sekarang? Bahkan cermn gelap (lebih 50% - menyalahi akta JPJ) agak berleluasa sekarang. Anehnya tidak sangka ; ramai juga wanita muda yang memegang stering kereta hari ini. Awasi emosi, kognitif dan psikomotor!  (DRH)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan