HAJI DR. RAJIEE HADI

HAJI DR. RAJIEE HADI
SERIBU WARNA SERIBU MAKNA

9 September 2014

MAKTAB PERGURUAN ISLAM (MPI) CERITA DI SEBALIK TABIR.........


oleh Dr Haji Rajiee Hadi

MAKTAB Perguruan lslam (MPI) telah melalui sejarah usianya yang panjang. Sejak dari zaman unit Pendidikan lslam di Maktab Perguruan llmu Khas,Cheras, Kuala Lumpur pada tahhun 1960-an, kemudian ditubuhkan pada tahun 1976 dengan nama MPI yang menumpang di premis Maktab Perguruan Bahasa (MPB) Lembah Pantai. Selepas itu MPI berpindah-randah dari satu tempat ke satu tempat di bangunan lama Kolej lslam Malaya/Fakulti lslam UKM/U.I.A di Petaling Jaya, di Maktab Perguruan Lembah Pantai dan seterusnya berpindah ke bangunan kekal pada awal 1990-an di Sungai Merab Luar, Bandar Baru Bangi sehingga kini.

Tulisan atau coretan saya kali ini bukanlah mahu memaparkan sejarah atau pembangunan MPI (kini ditukar nama kepada IPGM Kampus Pendidikan lslam selepas tahun 2006) tetapi merupakan beberapa coretan 'hablun-minnan-nas' (hubungan sesama/antara manusia) semasa saya bertugas di MPI dahulu. Adakah suatu kesilapan dalam hidup saya atau sebaliknya ,saya telah bertugas di tempat ini selama 10 tahun (lebih daripada 5 tahun)semuanya ada hikmah. Apatah lagi saya lebih memikirkan mobilti sebuah keluarga di tempat yang jauh akan mengundang pelbagai cabaran. Saya telah menolak peluang ketika MPSI/IPSI mula dinaiktarafkan sebagai UPSI ketika saya memiliki ijazah sarjana (M.A) yang melayakkan saya berkhidmat di situ pada penghujung 1990-an. Saya tidak menyesal. Bahkan bagi saya segala-galanya ada hikmah dan pengalaman hidup di sisi lain yang saya perolehi.

 Dalam coretan saya ini, sukalah saya menegaskan bahawa ada beberapa isu yang saya perkatakan tidak ada kena mengena kepada sesiapa pun; baik yang masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia. Jikalau ada persamaan atau hampir persamaan isu yang dipaparkan anggaplah ianya suatu kebetulan sahaja.Ada juga nama sebenar watak-watak yang saya perkatakan dan ada juga nama-nama samaran atau simbol nama yang saya gunakan. Apa jua persepsi anggaplah segalanya untuk kebaikan dan renungan generasi akan datang agar dapat dijadikan ikhtibar.

Pada tahun 1996 gempar juga di MPI kerana ada beberapa staf ada yang memperlekehkan idea saya, ada yang menggertak atau menakut-nakutkan saya, ada yang menyokong dan memuji saya, ada yang bersikap pasif ('old story', kata mereka), ada  yang mencebik bibir bagai bibir wanita negro, ada yang pro dan ada yang kontra. Tahukah kerana apa? Saya yang baharu hampir dua tahun berkhidmat di MPI bagaikan diperlakukan seperti guru muda  yang masih hijau.Walhal ketika itu saya telah berkhidmat di bahagian sekolah KPM (sekolah harian dan sekolah berasrama penuh) selama hampir 17 tahun! Tetapi kerana sikap dan peribadi saya tidak mahu mewarwarkan pengalaman diri atau mungkin saya kelihatan awet muda maka saya pasrah dan reda sahaja. (BERSAMBUNG)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan