HAJI DR. RAJIEE HADI

HAJI DR. RAJIEE HADI
SERIBU WARNA SERIBU MAKNA

23 September 2014

AHMAD SOMBOON BUALUANG: Kembali Ke Rahmatullah

INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJIUN, AL FATIHAH dihadiahkan kepada pejuang pembela pecinta keamanan di wilayah bangsa Melayu, Ahmad Somboon Bualuang brusia 64 tahun yang telah meninggal dunia di Sweden pada 20 September 2014 lalu.
Beliau meninggal dunia secara tiba-tiba akibat serangan jantung ketika dalam perjalanan dari Lund, Sweden ke Coppenhagen,Denmark pada hari Sabtu 20 sept 2014. Rakan-rakannya bergegas ke hospital Helsingborg, namun takdir Allah lebih menyayanginya.
Berita kematiannya telah disampaikan kepada ahli keluarganya di Pattani, dan telah membuat persiapan untuk menyambut jenazahnya yang akan kembali untuk mengadakan majlis keagamaan di wilayah kelahirannya Pattani. 
Ahmad Somboon telah menjadi pengunjung yang kerap ke Eropah dan Sweden yang mana beliau mengadakan pertemuan dengan pejuang-pejuang dari Pattani. Antaranya ialah ahli-ahli Pertubuhan Pembebasan Patani Bersatu (PULO) untuk misi kedamaian antara PULO dan kerajaan Thailand pimpinan Perdana Menteri terbaharu.
Beliau berlepas ke Eropah pada 12 Sept sebagai wakil sektor sivik, namun tujuan dan butiran lawatan ke negara Eropah tidak diketahui secara mendalam.
Ahmad somboon terkenal dengan memainkan peranan yang aktif dalam percubaan untuk memulihkan keamanan di tiga wilayah etnik Melayu Pattani, Yala dan Menara.
Beliau telah dilantik sebagai Ahli Suruhanjaya Perdamaian Kebangsaan yang dipengerusikan oleh mantan Perdana Menteri Anand Panyarachun., namun sekarang sudah tidak berfungsi, kerana semasa pentadbiran Thaksin Shinawatra  selepas kira-kira satu tahun setelah perjuangan pembebasan Melayu Pattani meletus secara serius pada tahun 2004.
Ahmad somboon membantu NRC menyediakan laporan yang mencadangkan penyelesaian kepada pejuang Pembebasan Pattani. Namun laporan itu sebahagian besarnya telah diabaikan oleh kerajaan Siam Thailand ketika itu.
Semua warga pimpinan dan warga besar PULO mengucapkan takziah semoga roh Allahyarham ditempatkan bersama para syuhada dan solihin (disesuaikan daripada blog luar negara).

Nota: Takziah dan dukacita mendalam saya tujukan kepada ahli keluarga Allahyarham Ahmad Somboon Bualuang di Pattani, Thailand. Semoga roh Allahyarham dicucuri rahmat dan dihimpunkan bersama para solihin di syurga. Allahyarham ialah rakan sebilik saya (DRH) di Asrama Kolej Ketujuh UPM blok seladang ketika kami sama-sama melanjutkan pengajian pada tahun 1983-84 yang lalu. Banyak cerita dan impian perjuangan dan keamanan manusia sejagat yang kami bicarakan. Kini hanya tinggal kenangan dan ingatan peribadi. Saya pernah menulis sebuah sajak  yang berjudul "Selamat Tinggal Kolej Ketujuh' (buat Ahmad Somboon Bualuang)" yang pernah disiarkan dalam buletin UNIPERTAMA, UPM, Serdang,Malaysia pada tahun 1984.Al-Fatihah! (Dr Haji Rajiee Hadi).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan